News

 
Locality:Hungary
Date:9/28/2017
EXPO 2017 ASTANA – A Jövő Energiája
EXPO 2017 ASTANA – A Jövő EnergiájaAz idei világkiállítás Kazahsztán fővárosában, Asztanában került megrendezésre 2017. június 10. és szeptember 10. között. A helyszínválasztás különlegessége, hogy először kapta meg a rendezés jogát egy Közép-Ázsiai ország, illetve először rendezhette meg a világ legnagyobb...

EXPO 2017 ASTANA – A Jövő Energiája
Az idei világkiállítás Kazahsztán fővárosában, Asztanában került megrendezésre 2017. június 10. és szeptember 10. között. A helyszínválasztás különlegessége, hogy először kapta meg a rendezés jogát egy Közép-Ázsiai ország, illetve először rendezhette meg a világ legnagyobb kiállítását egy posztszovjet állam.

Az idei expo témája a Future Energy, azaz a Jövő Energiája volt. A témaválasztás célja volt felhívni a figyelmet az energia jelenlétére a mindennapokban, jelentőségére biztonságunkban és az életminőségünk javításában. A esemény katalizátor szerepet töltött be az energia jövőjéről, az energiahatékonyságról, a megújuló energiaforrásokról való gondolkodás és az azokról való párbeszéd elindításában.

 

A XXI. század egyik legjelentősebb kihívása a fenntartható fejlődés biztosítása. Magyarország a gazdasági fejlődés és a környezeti fenntarthatóság együttes szem előtt tartásával célozza biztosítani az energiaellátást. El kell érni, hogy az energetika fenntartható és biztonságos, illetve a gazdaság versenyképességét szolgáló szektorként működjön. Olyan agrár- és környezetgazdálkodás megteremtése a cél, amely nem terheli a természetet, energiát és nyersanyagot állít elő az élővilág értékeinek megőrzésével.

 

A világ jelenlegi energiahordozóinak forrásai apadnak, az értük zajló globális verseny erősödik, a kitermelés drágul. Mindezen trendeknek köszönhetően kiemelten fontos az alternatív energiaforrások feltárása és kihasználata, a megújuló energia előtérbe helyezése, részarányának növelése.

 

-------------------------------------------------

Fontos küldetés a környezettudatos szemlélet megteremtése a lakosság körében, a környezetvédelmi beruházások fokozása, a fenntartható energiaellátás biztosítása az egészséges környezet megőrzése érdekében.

-------------------------------------------------

 

Magyarország számára nagy lehetőséget jelentett a jövő energiájához és az ahhoz kapcsolódó innovációk, hazai megoldások nemzetközi megismertetése. A Magyar Pavilon keretében lehetőség nyílt bemutatni kreativitásunkat és sokoldalúságunkat a mezőgazdaság, az agráripar, az energetika, az építőipar, a mérnöki szolgáltatások, valamint a gép- és járműipar és a turizmus területén. A látogatók megismerkedhettek a magyar fejlesztésekkel, betekintést engedett sokszínű kultúránkba és felmutatta az ősi múltra visszatekintő magyar-kazah kapcsolatot is.

 

A Magyar Pavilon a napenergia, mint örök energiaforrás koncepciója mentén épült fel. Középpontban az Élet Fája állt, mint az energiát tökéletes hatékonysággal felhasználó növény. Az Élet Fája az egyetlen olyan élőlény a földön, amely képes a Napból érkező kimeríthetetlen energiát tökéletesen feldolgozni és tárolni. A növényi energia az élet forrása, képes a kizsigerelt, élettelen környezetet megtisztítani, abba életet lehelni.

 

Az Élet Fája szimbóluma mentén a magyar koncepció a mesterséges fotoszintézis organikus felépítésére hívta fel a figyelmet, és mutatta be 8 témakörön keresztül.

A Magyar Pavilon Életfája az alábbi 8 nagy témakör köré épül:

  • Mesterséges fotoszintézis
  • A fa, mint energia
  • A fa, mint erőmű
  • A fa és környezete
  • Remediáció
  • Energianövény
  • Élő energia
  • A fa, mint jelkép

Magyarország az expo fő gondolatisága, a Jövő Energiája kapcsán az Élet Energiája üzenetet ragadta meg. Az Élet Energiája nem szennyezi a környezetet, és olyan széleskörű kutatási területet képes átfogni, amelyet Magyarország saját forrásaira támaszkodva is ki tud aknázni.

 

-------------------------------------------------

Az Élet Fa egyedülállóan tökéletes mechanizmusa mellett nagy szimbolikus jelentőséggel bír a magyarság számára.

-------------------------------------------------

 

Az Élet Fa a legősibb szakrális jelkép, amely összeköti a magyar népet a közép-ázsiai lovas népek ősvallásának legalapvetőbb rendszerezési formájával, a hármasságokkal. Ezen szellemiség mentén az Életfa is három részre osztható: a fa koronája az égi szférát a jövőt jelenti, gyökere az alvilágot és a múltat jelképezi, a törzse híd a kettő között, a földi és látható világ. Az Élet fája megjelenik a magyar és kazah mitológiában, népi kultúrában is, így eszmei kapcsolatot jelent a kazah és magyar nép között.

 

A Magyar Pavilonban a jövő energiája témakörben előremutató megoldásokkal rendelkező vállalatok jelentek meg, illetve nagy eredményeket értek el a kutatás-fejlesztés és az innováció területén. Az expon kiállított a Magyar Turisztikai Ügynökség, az MVM Magyar Villamos Művek, a Mol és a Magyar Nemzeti Kereskedőház. Továbbá egy magyar startup, a Platio napelemes térburkolata is megjelent az expon.

 

 

Összességében az expo látogatottsága meghaladta a 3 milliót. Ezen belül a Magyar Pavilon kiemelkedő látogatottságot könyvelhetett el: összesen 300 ezren tekintették meg a három hónap alatt. Kijelenthető, hogy a nagyközönség és a szakma is magasra értékelte a magyar koncepciót. Ezt a sikert támasztja alá, hogy kategóriájának (400 nm feletti kategória) második legjobbja volt a világkiállítás Magyar Pavilonja, amely elismerést a Nemzetközi Kiállítási Iroda (BIE) ítélte oda. Hazánk a Theme Development kategóriában Svájcot követően nyerte el a második helyet.

   

   

 

 

 

Hazai kiállító cégek:

 

Magyar Turisztikai Ügynökség

Magyarország egyre népszerűbb célpont az utazók közt világszerte.

Miután hallottak a történelmi helyszíneiről, látták a természeti tájairól készült fotókat vagy kipróbálták a gasztronómiáját, az emberek elcsodálkoznak az ország gazdag kultúráján, és várják, hogy újra és újra ellátogassanak az országba. A Magyar Turisztikai Ügynökség egy olyan kiállítással készült az Expo látogatói számára, melyen keresztül bemutatta Magyarország kulturális örökségét és természeti csodáit, és amivel vonzóvá teheti az országot a látogatók számára.

 

 

MOL csoport

A MOL csoport, mint egy integrált közép-európai energiaipari vállalat, mely 30 országban aktív, és 25 000 dolgozót foglalkoztat, aktív részese kíván lenni az előremutató változásoknak.

„Enter 2030" elnevezésű hosszú távú stratégiájával összhangban, a gyorsan változó világ kihívásaira azzal kíván választ adni, hogy a szénhidrogének részesedését folyamatosan csökkenti üzleti portfoliójában, így járulva hozzá egy fenntarthatóbb, közösségi fogyasztáson alapuló társadalom építéséhez. A világkiállításon megjelenő MOL Bubi közösségi kerékpár rendszer szponzorációja is ennek egyik pozitív példája.

A MOL stand elemei a vállalat 2030-as stratégiáját bemutató faldekorációk, valamint kiemelten a MOL Bubi dokkoló és kerékpárok voltak. Utóbbiak bizonyultak a legfőbb érdekességnek, melyek azt demonstrálták, hogy egy olaj- és gázipari vállalat hogyan tud tenni a fenntartható, multimodális városi közlekedésért.

 

 

 

Magyar Villamos Művek

Az MVM (Magyar Villamos Művek Zrt.) az ország legnagyobb energetikai vállalatcsoportja, amely a villamosenergia termeléséért, elosztásáért és értékesítéséért felelős.

2017. június 10. és szeptember 10. között az MVM Csoport saját 46 nm-es standdal képviselteti magát az Asztanai „Future Energy" Expo-n, a Magyar Pavilonban. A standon a következők voltak megtalálhatók: egy Herendi Porcelánmanufaktúra által felmatricázott e-töltőkút, egy Hungarowindes szélerőműben és szélerőmű tetejéről készült panoráma-felvételt bemutató VR szemüveg, vizuális print anyaggal (roll-upok) bemutatkozik a Paksi Atomerőmű Karbantartó Gyakorló Központja, illetve környezetvédelmi aktivitása. A standunkat továbbá Vincze Bálint paksi fotóművész természetfotói díszítik.  

A MMV Csoport élen szeretne járni a megújuló energiatermelés fejlesztésében, nagyban hozzájárulva ezzel a Nemzeti Energiastratégia megvalósításához. A megújuló energiatermelés bővítésével kapcsolatos terveik között szerepel fotovoltaikus, biomassza és depóniagáz bázisú erőművek létesítése is. Az MVM Csoport számára az energiaellátás biztonsága és a fenntarthatóság kulcsfontosságú. A Paksi Atomerőmű hatékony működésével, a tradicionális termelőegységekkel és az egyre bővülő megújuló kapacitásokkal a társaságcsoport hosszú távon garantálni tudja Magyarország fenntartható energiaellátását.

 

 

 

Magyar Nemzeti Kereskedőház

A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. célja, hogy fejlessze a magas hozzáadott értékű, nemzetközileg is versenyképes termékeket és szolgáltatásokat előállító, magyar érdekeket szolgáló gazdasági szereplők exportképességét, egyúttal lehetőséget teremtsen számukra exportsikerek elérésére.

 

Az MNKH a standon a folyamatos MNKH megjelenés mellett lehetőséget biztosított Partnercégeinek felváltva jelen lenni és bemutatkozni.

A standon megjelent további vállalkozás a Thermowatt Kft.  és a TecDry volt.

 

 

Platio

A start up vállalkozás napelemes térburkolata részben városi hulladék felhasználásával készült, és képes egyebek mellett a napenergia-hasznosításra.

 
 

European Quartet Countries

PolskaCzech republicSlovakiaHungaryEuropean Quartet Map 
 
Discover Central Europe
Watch our Channel on
 

Newsletter

Would you like to receive news?
 

 
 
Copyright © 2010 CzechTourism | Cookies Privacy policy